Werken bij BouwQ

Vacature: Toetsend Constructeur Woning- & Utiliteitsbouw (32-40 uur)

Lees meer Overige vacatures

Ben jij als constructeur actief in de woningbouw en de kleine tot middelgrote utiliteitsbouw? Kennen stabiliteitsberekeningen en constructieprincipes voor jou geen geheimen? Wil je de uitdaging aangaan om met jouw kennis de veiligheid van de bebouwde omgeving te verhogen door ontwerpen van anderen constructief te beoordelen? Dan ben jij het talent dat we zoeken!

Wat houdt de functie in?

Als toetsend constructeur woning- & utiliteitsbouw beoordeel je als onafhankelijke derde de constructieve veiligheid (funderingsconstructies, beton, staal en hout) van woningbouw- en utiliteitsbouw projecten. Het betreft het beoordelen van het ontwerp door middel van controleberekeningen en –analyses, het overdragen van overgebleven risicopunten vanuit ontwerp naar de uitvoering en bij bijzondere of risicovolle uitvoeringsmethoden, het inspecteren van het werk op de bouwplaats.

BouwQ voert voor verschillende gemeenten de constructieve toetsen in het kader van vergunningsverlening uit volgens ons eigen protocol. Daarnaast beoordelen wij ook tal van woningbouwprojecten en utiliteitsbouwprojecten voor private partijen.

Als toetsend constructeur maak je deel uit van een projectteam van ontwerpcontroleurs en inspecteurs van verschillende disciplines onder leiding van een projectleider.

Samengevat bestaat de functie uit:

 • Het maken van technische risicoanalyses;
 • Het maken van controleberekeningen / -ontwerpen;
 • Het beoordelen van tekeningen en berekeningsrapporten en uitvoeringsplannen;
 • Het opstellen van beoordelingsrapporten ontwerpcontrole;
 • Het opvolgend inspecteren van bijzondere of risicovolle constructies in de uitvoering;
 • Het opstellen van de inspectierapporten;
 • Het vastleggen van de risicoanalyses, de ontwerpbeoordelingen en de inspectieresultaten gebeuren in de BouwQ database.
 • Het inhoudelijk afstemmen van beoordelingen van medecontroleurs (intern en extern);
 • Het deelnemen aan de interne kennisoverdracht en het actueel houden van (constructieve) know-how;

Wie zoeken wij?

Je bent geïnteresseerd in het verbeteren van de technische kwaliteit van bouwwerken en het verhogen van de bouwveiligheid. Vanuit jouw technische expertise wil je bijdragen aan het terugdringen van bouwfouten. Door het uitvoeren van jouw onafhankelijke, inhoudelijke beoordelingen van het ontwerp en het opvolgen van de uitvoeringsrisico's, creëer je een meerwaarde voor de betrokken partijen en maximaliseer je de klanttevredenheid.

Verder beschik je over:

 • Een HBO diploma Bouwkunde of Civiele Techniek;
 • Een aanvullende opleiding beton-, staal- of houtconstructeur is een pré;
 • Minimaal 3 jaar ervaring met constructief ontwerpen en/of het beoordelen van constructieve aspecten van bouwwerken;
 • Een goede kennis van ontwerpnormen en -richtlijnen (funderingsconstructies, beton, staal en hout);
 • Analytisch denkvermogen, probleemoplossend, je kan redeneren op basis van de principes van de mechanica;
 • Overzicht op de hoofdlijnen en oog voor detail;
 • Zowel de kwaliteiten om zelfstandig als in een team te kunnen optreden;
 • Goede communicatieve vaardigheden, mondeling en schriftelijk;
 • Een gezonde dosis assertiviteit;
 • Goede rapportagevaardigheden: je kan beoordelingsresultaten vertalen naar een duidelijk rapport;
 • Een groot empathisch denkvermogen om je in te leven bij de vraag van de klant;
 • Je bent bereid je continu bij te scholen;
 • Je kan vlot werken met standaard software als Word, Excel;
 • Ervaring met rekensoftware.

Reageren

Heb je interesse in deze vacature? Stuur dan je cv en motivatie naar ons via onderstaande button.

Direct solliciteren

Waarom werken bij BouwQ?

Uitdaging & afwisseling

Bij BouwQ werk je mee aan zeer diverse, uitdagende en toonaangevende projecten in zowel de infrastructuur (spoor, weg, haven, energie etc.) als gebouwen (hoogbouw, kantoren, sportcomplexen, scholen, zorginstellingen etc.).

In de controlerende rol heb je met veel meer projecten tegelijk te maken dan bij een ontwerpend bureau, opdrachtgever of aannemer. Bovendien lopen we in de verschillende fasen van het bouwproces mee van voorontwerp tot oplevering. Dat maakt het werk zeer gevarieerd. Je zit niet alleen op kantoor, maar komt ook regelmatig op de bouwplaats.

Kennis & ontwikkeling

Als vooraanstaand technisch controlebureau moeten we steeds op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van normen, rekensoftware en techniek. Professionele ontwikkeling is bij ons geen keuzemogelijkheid, het is onze tweede natuur.

De deskundigheid en de kennis van onze medewerkers zijn bepalend voor ons succes. BouwQ biedt je dan ook alle kansen en begeleiding om jezelf verder te ontwikkelen en te excelleren in je vakgebied.

Samenwerking & communicatie

Uiteraard sta je er niet alleen voor. Voor elk project wordt een multidisciplinair team samengesteld dat aangestuurd wordt door een ervaren projectleider. Op technisch vlak klankbord je regelmatig intern met je collega-experts of doe je beroep op één van onze externe partners uit ons kennisnetwerk.

Daarnaast zijn we regelmatig in gesprek met de opdrachtgevers, de ontwerpende en de bouwende partijen over wat er goed gaat, maar ook wat er beter moet. Uiteindelijk streven we allemaal hetzelfde doel na: een kwalitatief goed en veilig bouwwerk dat binnen budget en tijd wordt opgeleverd.

Over BouwQ

BouwQ is een club ervaren, deskundige en onafhankelijke technici en controleurs die optimale veiligheid en kwaliteit van bouwwerken nastreeft door middel van doelgerichte controles in alle fasen en op alle aspecten van bouwwerken en -processen. Met deze focus heeft BouwQ zich in Nederland en in toenemende mate in België als kwaliteitspartner van grote infrastructurele werken en bouwprojecten, maar zeer zeker ook van utiliteit en woningbouw gepositioneerd.

 • We controleren alle typen bouwwerken: tunnels, bruggen, haveninfrastructuur, sluizen, kademuren, aquaducten, stations, sportcomplexen, hoogbouw, industriële gebouwen, onderwijsgebouwen, zorginstellingen, parkeergarages, kantoren, winkels, woongebouwen etc.
 • We controleren in alle fasen van een bouwproject: aanbesteding, ontwerp, realisatie, oplevering en onderhoud.
 • We controleren op alle aspecten: van constructieve veiligheid tot waterdichtheid en van bouwbesluit brede scopes tot deelgebieden als brandveiligheid, akoestiek, bouwfysica en gebouw gebonden installaties.
 • We voeren vele typen toetsen uit: van product- tot proces- en systeemtoetsen. Het paradepaardje onder de methodieken is Technical Inspection Service TIS. BouwQ heeft een omvangrijk trackrecord met TIS voor belangrijke opdrachtgevers (ProRail, Rijksvastgoedbedrijf en grote aannemerscombinaties).
 • We leveren professionele tegenspraak: als onafhankelijke derde partij geven we feedback aan opdrachtgevers, ontwerpers, projectleiders, werkvoorbereiders en uitvoerders. We houden hen scherp door hen regelmatig de spiegel voor te houden.
Meer vacatures bij BouwQ